Murzynek z orzechami

Składniki:

Ciasto

  • 250 g margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • 0,5 szklanki wody
  • 4 jajka
  • 2,5 szklanki mąki pszenne
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa orzechowa

  • 300 g orzechów włoskich
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 5 łyżek wody

Murzynek z orzechami

Murzynek z orzechami to kolejny przepis ze zbiorów Siostry Anastazji. No moim blogu znajdziecie również wersję podstawową Murzynka, którego smak pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Ciasto jest wilgotne, a warstwa orzechów pogłębia słodycz tego wypieku.

Wykonanie:

Ciasto

Margarynę, cukry, kakao i wodę podgrzewać do zagotowania. Zdjąć z ognia i odłożyć do przestudzenia. Do zimnej masy dodać żółtka i wymieszać. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać. Na końcu do ciasta dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Masę równomiernie wyłożyć na blaszkę wyłożoną na dnie papierem do pieczenia o wymiarach 23*38 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 40 minut. Po upieczeniu ciasto ostudzić.

Masa orzechowa

Posiekane orzechy i pozostałe składniki zagotować, przestudzić i wyłożyć masę na zimne ciasto. Odłożyć by masa orzechowa całkowicie stężała.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.