Murzynek

Składniki:

Ciasto

  • 3 szklanki cukru
  • 1,5 kostki margaryny
  • 4 łyżeczki płaskie kakao
  • 3/4 szklanki wody  (250 ml)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Murzynek, czyli ciasto dla każdego

Pyszne ciasto, które od lat piekła moja Babcia. Nie jest zbyt skomplikowane, a składniki znają się w każdej kuchni by je wykonać. Wilgotne, niezbyt słodkie, ale bardzo smaczne. Strukturą przypomina czekoladową babkę.

Wykonanie:

Cukier, margarynę, kakao i wodę zagotować w dużym garnku. Chwilę pogotować co jakiś czas mieszając, z tego odlać 3/4 gęstej masy i odstawić. Do pozostałej masy kakaowej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i razem ucierać. Wciąż ucierając dodawać po jednym z 6 żółtek, a następnie sztywno ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę o wymiarach (40 cm x 25 cm), piec przez 50 min w piekarniku w 180 stopniach. Pozostawioną masę wylać na wierzch ciasta.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *