Składniki:
Ciasto
- 3 szklanki cukru
- 1,5 kostki margaryny
- 4 łyżeczki płaskie kakao
- 3/4 szklanki wody (250 ml)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 6 jajek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Murzynek, czyli ciasto dla każdego
Pyszne ciasto, które od lat piekła moja Babcia. Nie jest zbyt skomplikowane, a składniki znają się w każdej kuchni by je wykonać. Wilgotne, niezbyt słodkie, ale bardzo smaczne. Strukturą przypomina czekoladową babkę.
Wykonanie:
Cukier, margarynę, kakao i wodę zagotować w dużym garnku. Chwilę pogotować co jakiś czas mieszając, z tego odlać 3/4 gęstej masy i odstawić. Do pozostałej masy kakaowej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i razem ucierać. Wciąż ucierając dodawać po jednym z 6 żółtek, a następnie sztywno ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę o wymiarach (40 cm x 25 cm), piec przez 50 min w piekarniku w 180 stopniach. Pozostawioną masę wylać na wierzch ciasta.
Komentarzy