Drożdżówki z jagodami

Składniki:

Zaczyn

  • 120 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 40-50 g świeżych drożdży

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 50 g drobnego cukru

Nadzienie

  • 400 g mrożonych jagód
  • odrobina mąki ziemniaczanej
  • odrobina cukru

Kruszonka

  • łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła

Drożdżówki z jagodami

Chociaż sezon na jagody już za nami, zapasy zrobione i zamrażalnik pęka w szwach… Dlatego postanowiłam popracować z ciastem drożdżowym, które od zawsze lubiłam jeść, ale niekoniecznie robić… Jeśli ktoś z Was też nie jest przekonany, wypróbujcie przepis poniżej. Polecam!

Wykonanie:

Zaczyn

Mieszamy całość tak, aby składniki się rozpuściły. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

Ciasto drożdżowe

Do misy miksera przesiewamy mąkę pszenną. Dodajemy rozczyn, letnie roztopione masło, jajka + żółtko i na końcu cukier. Całość zagniatamy na gładką masę do momentu aż ciasto samo odchodzi od dłoni (robię to mikserem planetarnym przez ok. 10 min). Na koniec podsypujemy ciasto odrobinę mąką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Gdy już to nastąpi dzielimy ciasto na 10 części. Rozpłaszczmy ciasto na dłoni  i dodajemy jagodowe nadzienie. Sklejamy boki i formujemy drożdżówkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy wierzch jajkiem. Całość oprószamy kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20-25 min (w zależności od piekarnika). Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrem.

Nadzienie

Zamrożone jagody posypujemy odrobiną cukru i mąką ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy.

Kruszonka

Łączymy składniki i rozcieramy w palcach.

Ciasto jest uniwersalne, można z niego wykonać drożdżówki, rogaliki, bułeczki czy struclę.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.