Tort z kremem Oreo i dripem czekoladowym

Składniki:

Biszkopt (średnica tortownicy 24 cm) - biszkopt musimy podzielić na 3 blaty

  • 6 jajek
  • 1 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • *szklanka 250 g

Rozdrabnianie ciastek i frużelina

  • 5 ciastek Oreo
  • 180 g malin mrożonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1-2 łyżeczek soku z cytryny
  • 1 i 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki zimnej wody

Przełożenie i nasączenie

  • 150 g wody niegazowanej
  • 10 g soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • 500 g śmietany 30%, mocno schłodzonej
  • 500 g serka mascarpone
  • 35 g cukru pudru
  • 1 opakowanie fixu do bitej śmitany

Tynk

  • 150 g śmietany min 30 %, dobrze schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone
  • 15 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Czekoladowy drip

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 80 g śmietanki min. 30%
  • ciastka Oreo
  • kilka malin
  • listki mięty

Tort z kremem Oreo i dripem czekoladowym

Przepisami na torty dziele się rzadko, ale myślę, że ten z kremem Oreo i dripem czekoladowym jest warty uwagi. Zazwyczaj przygotowanie tortu trwa kilka dni, co wpływa na konsystencje kremów i smak. W tym przypadku czas nie był moim sprzymierzeńcem i całość udało się złożyć w około 15 godzin! Polecam!

Wykonanie:

Biszkopt

Białka oddzielamy od żółtek, z białek i odrobiny soli ubijamy na sztywno pianę, następnie stopniowo dodawajmy do niej żółtka, cukier i cukier wanilinowy.

Do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy łyżką do połączenia wszystkich składników. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, pieczemy około 30 minut, do tzw. „suchego patyczka”.

Rozdrabnianie ciastek i frużelina

Maliny umieszczamy w garnuszku, zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy maliny puszczą sok i będą miękkie, a masa gorąca zmniejszamy ogień i dodajemy rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną w wodzie. Gotujemy do momentu osiągnięcia konsystencji kisielu. Frużelinę studzimy (można ją zrobić dzień wcześniej, tak by przy wykładaniu na biszkopt była miękka).

Ciastka rozdrabiamy na mokry piasek i odstawiamy,

Przełożenie i nasączenie

Wodę, sok z cytryny i cukier odważamy i mieszamy do rozpuszczenia cukru, odstawiamy.

Do suchego naczynia miksującego wlewamy śmietanę, dodajemy mascarpone, cukier i fix. Ubijamy do uzyskania konsystencji kremu. Połowę kremu przekładamy do osobnej miski i dodajemy rozdrobnione ciastka, Pozostały krem przekładamy do rękawa cukierniczego.

Biszkopt nasączamy osłodzoną wodą z sokiem z cytryny. Nałładamy obręcz z  tortownicy i wciskamy pojedynczą linię białego kremu, następnie nakładamy krem z ciastkami Oreo i delikatnie wyrównujemy. Drugi blat nasączamy osłodzoną wodą z cytryny i ponownie wyciskamy pojedynczą linię białego kremu, rozsmarowujemy na całej powierzchni, następnie przy obręczy tortownicy tortownicy wyciskamy pojedynczą linię białego kremu. Na środek nakładamy malinową frużelinę. Ostrożnie rozprowadzamy by nie wypłynęła poza obwódkę kremu. Na frużelinę nakładamy pozostały biały krem . Trzeci blat nasączamy, układamy w formie i lekko dociskamy aby wyrównać tort, Odstawiamy do lodówki na min, 4 godziny – najlepiej całą noc.

Tynk

Do misy wlewamy śmietanę, mascarpone cukry i ubijamy do momentu uzyskania sztywnego kremu. Schłodzony tort wyjmujemy z lodówki. Oddzielamy tort od rantu i usuwamy obręcz. Przygotowany tynk nakładamy i rozsmarowujemy na bokach i wierzchu tortu tak aby uzyskać gładką i równą powierzchnię – najlepiej zrobić to skrobką cukierniczą, Odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę,

Czekoladowy drip

Śmietankę i czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu, Polewę podgrzewamy do maksymalnie 60 stopni. Powstałą masę przelewamy do rękawa cukierniczego, następnie odcinamy końcówkę tworząc otwór o średnicy 2-3 mm. Nakładamy stopniowo na brzeg schłodzonego tortu, rozprowadzając polewę na boki tak, aby delikatnie zaczynała spływać. Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia na 30 min, Tort z kremem Oreo i czekoladowym dripem dekorujemy świeżymi malinami i ciasteczkami Oreo.

Smacznego!

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *