Ciasto Balowe

Składniki:

Biszkopt jasny

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru (250 ml)
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa

  • 2,5 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3-4 żółtka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 250 g margaryny lub masła

Masa śmietanowa

  • 1/2 l śmietanki 36%
  • 2 śmietan-fixy
  • opcjonalnie cukier puder do smaku

Dodatkowo

  • 1 paczka krakersów
  • 1 paczka herbatników
  • puszka masy kajmakowej
  • pół szklanki soku pomarańczowego
  • czekolada / posypka czekoladowa

Ciasto Balowe

Ciasto Balowe to przekładaniec, który już zapewne znacie, powiedziałabym, że to pierwowzór popularnego ciasta 3 Bit, ale w wersji pieczonej. To ciasto to istna mieszanka smaków – polecam!

Wykonanie:

Biszkopt jasny

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25×36 cm. Piec około 20-30 min w temp. 180 st. Odstawić do przestudzenia. Po przestudzeniu nasączyć sokiem pomarańczowym.

Masa budyniowa

W szklance mleka rozpuścić mąkę z cukrem i żółtkami. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka, wlać rozrobiony płyn, mieszać do zgęstnienia. Po przestudzeniu, utrzeć z miękkim masłem.

Masa śmietanowa

Mocno schłodzoną śmietanę 36% ubić na sztywną masę, dodać śmietanfixy i dobrze wymieszać. Posypać startą czekoladą lub posypką do ciast.

Składanie ciasta:

  1. Jasny biszkopt (nasączyć sokiem pomarańczowym)
  2. Masa budyniowa
  3. Warstwa herbatników
  4. Kajmak
  5. Warstwa krakersów
  6. Masa śmietanowa
  7. Czekolada / posypka
0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *