Składniki:
Masa budyniowa
- 500 ml mleka
- 2/3 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 kostka margaryny (250 g)
Bita śmietana
- 500 ml śmietany 36%
- 2 opakowania śmietan-fix
Dodatkowo
- 1 puszka masy krówkowej lub ugotowanego skondensowanego mleka
- herbatniki (około 75 sztuk, czyli duża paczka podwójnie pakowanych )
- czekolada mleczna (100 g)
3 BIT
Tego ciasta chyba nikomu nie trzeba przestawiać. Efektowne, smaczne i bez pieczenia. Gdy ugotujemy wcześniej budyń, zrobienie tego ciasta nie zajmie dłużej niż 30 min. Stabilne, dobrze się kroi, świetnie nadaje się na rodzinne imprezy.
Wykonanie:
Baza herbatnikowa
Na blaszce układamy warstwę herbatników. Smarujemy je masą krówkową (jeśli jest za twarda, podgrzewamy na ogniu) i przykrywamy następną warstwą herbatników. Teraz wykładamy masę budyniową i znów przykrywamy ją herbatnikami.
Masa budyniowa
Przygotowujemy masę budyniową. 250 ml mleka zagotowujemy, a drugie 250 ml mieszamy z cukrem i mąkami. Powstałą mieszankę dolewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, aż zrobi się gęsta masa. Studzimy ją. Miękką margarynę miksujemy i dodajemy do niej ostudzoną masę. Wszystko dokładnie miksujemy do połączenia składników.
Bita śmietana
Ostatnim etapem jest przygotowanie bitej śmietany. Całość miksujemy aż do momentu uzyskania sztywnej konsystencji śmietany. Dla nadania lepszej sztywności dodajemy dwa opakowania śmietan-fix’u. Całość wykładamy na masę budyniową. Na koniec trzemy czekoladę. Ciasto schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Smacznego!
Komentarzy