Tort z masą maślaną

Składniki:

Biszkopt jasny

  • 6 jajek rozmiar L
  • 150 g cukru drobnego do wypieków
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny

  • 6 jajek rozmiar L
  • 150 g cukru drobnego do wypieków
  • 120 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 11łyżeczka proszku do pieczenia

Masa maślana

  • 9 jajek rozmiar L, temperatura pokojowa
  • 18 łyżek cukru
  • 800 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki kakao
  • ok. 40 ml spirytusu

Poncz

  • 500 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 50 ml spirytusu

Polewa czekoladowa

  • 70 g czekolady o zawartości kakao 50%
  • 70 ml śmietanki 36%
  • 20 g masła

Dodatkowo

  • bezy
  • rurki waflowe
  • biała posypka waflowa
  • pianki itp.

Tort z masą maślaną

Klasyczny tort, dwukolorowy składający się z jasnego i ciemnego biszkoptu. Przełożony jest masą maślaną i nasączony alkoholem.

Wykonanie:

Biszkopt jasny

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok. Przygotować jasny biszkopt: Mąkę wymieszać ze skrobią i proszkiem do pieczenia, najlepiej jeszcze przesiać. Odstawić na bok. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dalej miksując na wysokich obrotach, dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Mieszankę mączną dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Biszkopt ciemny

Przygotować ciemny biszkopt: Mąkę wymieszać ze skrobią, kakao i proszkiem do pieczenia, najlepiej jeszcze przesiać. Odstawić na bok. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dalej miksując na wysokich obrotach, dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Mieszankę mączną dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Biszkopty można upiec dzień wcześniej aby nasza praca była bezstresowa i wykonana dokładnie.

Masa maślana

Jajka (całe) i cukier ubić mikserem w kąpieli wodnej. (Chcąc ubić jajka z cukrem w kąpieli wodnej należy wybrać dwa, nie za małe garnki, gdzie garnek mniejszy po nałożeniu na większy będzie się na nim dobrze utrzymywać. Do większego garnka należy wlać trochę wody (tyle, aby po nałożeniu na niego mniejszego garnka, woda nie dotykała jego dna). W mniejszym garnku umieścić jajka i cukier. Garnek z wodą postawić na piecu i wodę zagotować. Gdy woda zacznie się gotować, ustawić moc palnika na najniższą i nałożyć mniejszy garnek. Ubijać jajka z cukrem mikserem ręcznym ok. 10 minut. Masa jajeczna urośnie i będzie bardzo puszysta). Następnie miskę/ garnek z masą jajeczną przełożyć do zimnej wody i dalej ubijając, całkowicie ją ostudzić. Osobno utrzeć miękkie masło na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo do masła ostudzoną masę jajeczną, miksując do połączenia się składników. Na końcu dodać małymi porcjami spirytus. Masę podzielić na pół. Do jednej połowy wmiksować lub wmieszać kakao.

Poncz

Składniki na poncz wymieszać, aż do rozpuszczenia się cukru.

Przełożenie tortu

Każdy biszkopt przeciąć na pół tak, aby powstały po dwa blaty. Jako pierwszy ułożyć na paterze ciemny blat. Delikatnie łyżką polać go zimnym ponczem, nałożyć kilka łyżek ciemnej masy i ją rozsmarować. Nałożyć biały blat, nasączyć ponczem i posmarować białą masą. To samo powtórzyć dla ciemnego i jasnego blatu. Pozostałą masą posmarować boki i górę tortu. Tort wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin, aby masa stwardniała.

Polewa czekoladowa

Czekoladę drobno posiekać. Przełożyć do garnka i zalać śmietaną. Całość podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Garnek ściągnąć z pieca i dodać masło. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się masła. Chłodną polewę, lekko gęstniejącą wylać na górę tortu, zaczynając od brzegów, aby spływała, a na wierzchu tortu szybko ją rozprowadzić. (Jeśli polewa będzie lekko ciepła należy pozostawić ją do ostygnięcia lub schłodzić, wkładając garnek do zimnej wody). Udekorować tort według uznania.

Tort w przekroju

 

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *