Tort galaretkowy

Składniki:

Masa jogurtowa

  • 1/2 litra jogurtu naturalnego typu grecki
  • 1 łyżka aromatu waniliowego
  • 1 łyżka cukru o smaku cytrynowym (polecam dodać cukier puder)
  • 5 łyżeczek żelatyny

Dodatkowo

  • 2 galaretki żółte
  • 2 galaretki czerwone
  • 2 galaretki zielone
  • 1 galaretka owoce leśne
  • 1 puszka bzoskwiń
  • 1 granat
  • kilka ziarenek winogrono
  • kilka listków mięty

Tort galaretkowy

Coś pysznego i kolorowego dla wielbicieli galaretki. Tort na bazie jogurtu, bardzo lekki – wspaniale smakuje ze świeżymi owocami. Nie wymaga wiele pracy, jednak musimy wziąć pod uwagę czas na stężenie galaretki.

Wykonanie:

Przygotowanie galaretek

Odmierz 2/3 l gorącej wody i rozpuść galaretki o smaku truskawkowym. Przelej do małej prostokątnej formy wyłożonej folią spożywczą (lub dowolnego naczynia). Odstaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki.
Tę czynność powtórz jeszcze cztery razy, używając galaretek o kolorze żółtym, zielonym, czerwonym i o smaku owoców leśnych – w efekcie uzyskasz 4 formy, każdą wypełnioną galaretkami o jednym smaku.
Galaretki wyjmij z lodówki, pokrój w kostkę o boku 2 cm x 2 cm. Przełóż do tortownicy (o średnicy 24 cm), tak by smaki były wymieszane ze sobą. Wstaw do lodówki.

Masa jogurtowa

W połowie szklanki wrzącej wody rozpuść żelatynę. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Dodaj jogurt grecki, cukier i aromat wanilinowy. Zmiksuj na jednolitą masę. Masę jogurtową przelej do tortownicy z pokrojonymi galaretkami. Delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc).
Brzoskwinie pokrój w kostkę (1 cm x 1 cm). Granat obierz, pestki przełóż do miseczki.
Torcik wyjmij z lodówki i delikatnie zdejmij obręcz tortownicy. Udekoruj brzoskwiniami, pestkami granatu, winogronem i listkami mięty.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.