Składniki:
Ciasto kruche
- 200 g mąki
- 120 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka zimnej wody
Nadzienie
- 2 budynie waniliowe
- 500 ml mleka
Dodatkowo
- 500 g truskawek
- kilka listków mięty
Tarta z truskawkami
Świetny przepis na tartę z truskawkami, który pochodzi ze strony Ani Starmach. Prosty i szybki w wykonaniu deser. Polecam!
Wykonanie:
Ciasto kruche
Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, zlep w kulkę i schładzaj w lodówce przez minimum 30 minut. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na tartę o wymiarach 25 cm. Zrób dziurki widelcem na całej powierzchni. Wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wysyp groch lub ryż. Dzięki temu ciasto zachowa swoją formę podczas pieczenia, a brzegi nie opadną. Tartę włóż na 15 minut do piekarnika o temperaturze 175 stopni. Po 15 minutach ściągnij papier i obciążenie, a tartę piecz przez kolejne 25–30 minut, aż nabierze pięknego, złotego koloru. Gotowe ciasto ostudź na kratce z piekarnika.
Nadzienie
Budynie przygotuj według instrukcji na opakowaniu (do przygotowania użyj 500 ml mleka).Kremem przykryj ostudzone ciasto, dodaj świeże truskawki i mięte.
Komentarzy