Szyszka

Składniki:

Ciasto

  • 300 g herbatników
  • 480 g (puszka) kajmaku
  • 90 g ryżu preparowanego
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka mielonej kawy
  • 150 g śmietanki 36%

Polewa czekoladowa

  • 200 g gorzkiej czekolady min 50% kakao
  • 230 g śmietany 36% w temperaturze pokojowej
  • 25 g masła
  • 1-2 łyżeczki kakao

Szyszka

Ciasto Szyszka to ekspresowe i proste w wykonaniu ciasto bez pieczenia. Struktura jest zupełnie inna niż w tradycyjnych ciastach, a łatwość i szybkość wykonania sprawia, że na pewno będę do niego wracać. Polecam 🙂

Wykonanie:

Ciasto

Na blaszkę (28×19) wykładam herbatniki. Do miski wsypuje ryż i dodaje kajmak, dokładanie mieszam i wykładam na herbatniki. Dociskam i wyrównuje łyżką. Układam kolejną warstwę herbatników. Serek mascarpone miksuje ze śmietanką i kawą i przekładam na herbatniki. Wyrównuje i układam kolejną warstwę herbatników.

Rozpuszczam czekoladę, masło i kakao ze śmietanką, a następnie wylewam ją na herbatniki. Ciasto schładzam w lodówce najlepiej całą noc.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *