Składniki:
Ciasto
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 g zimnego masła
- 5 żółtek
Nadzienie + piana z białek
- mus jabłkowy 1450 g
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka proszku budyniowego o smaku śmietankowym
Szarlotka
Tradycyjna, nieskomplikowana, ale jakże smaczna! Nie trzeba przedstawiać – po prostu zapraszam na szarlotkę!
Wykonanie:
Ciasto
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Zetrzeć zimne masło na grubych oczkach tarki, a następnie dodać żółtka – szybko zagnieść na gładką kulę. Można użyć robota planetarnego i końcówki z hakiem. Ciasto podzielić na dwie części – jedną przeznaczoną na spód naszej szarlotki, a drugą jako posypkę ciasta. Zawinięte w folię spożywczą ciasto odłożyć na godzinę do zamrażalnika. Po tym czasie blaszkę o wymiarach 37 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić dno blaszki większym kawałkiem ciasta.
Nadzienie + piana z białek
Na blaszkę wyłożoną ciastem rozłożyć cały mus jabłkowy. Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo łyżka po łyżce cukier. Miksować na najwyższych obrotach do całkowitego rozpuszczenia cukru, na koniec dodać proszek budyniowy. Piankę wyłożyć na mus jabłkowy. Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach tarki drugą część ciasta. Piec przez ok. 50 min w 180 stopniach.
Komentarzy