Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 1,5 kg jabłek np. szara reneta
- 350 g drobnego cukru (100 g do ciasta, 250 g do bezy)
- 100 ml śmietany 30%
- 200 g margaryny
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania ciasta
Szarlotka z bezą
Jesień nieodłącznie kojarzy mi się z jabłkami, a co za tym idzie dziś częstuje przepisem na pyszną szarlotkę z bezą. Spód ciasta jest prawie kruchy, bo z dodatkiem śmietany – otulony warstwą podsmażonych jabłek i puszystą bezą. Wierzch ciasta zdobi dekoracyjna kratka.
Wykonanie:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać 100 gram cukru, sól, proszek do pieczenia, masło i posiekać go z suchymi składnikami, dodajemy 5 żółtek i 2 łyżki śmietany. Zagniatamy ciasto (można w robocie), dzielimy na dwie części, jedna większa na tyle, żeby wyłożyć nią spód formy. Ponakłuwać widelcem i razem z formą włożyć do lodówki. Resztę ciasta zawinąć w folię i również włożyć do lodówki.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Podsmażyć kilka minut, dodając odrobinę masła, cukru i cynamonu, Białka ubijamy dodając stopniowo cukier, ubijanie potrwa trochę czasu, ale zależy nam żeby beza miała zwartą, gładką konsystencję.
Na ciasto nakładamy podsmażone jabłka, następnie równo rozsmarowaną bezę. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i tniemy w 1,5 cm paski. Z pasków tworzymy dekoracyjną kratkę.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 min. Po wyjęciu z piekarnika obsypujemy cukrem pudrem. Ciasto musi całkowicie wystygnąć przed krojeniem.
Komentarzy