Szarlotka z bezą i kruszonką

Składniki:

Ciasto

  • 5 zółtek
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 250 g margaryny

Beza

  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • 3 łyżki budyniu śmietankowego

Jabłka

  • 1,5 kg jabłek po obraniu
  • 1 opakowanie cynamonu
  • cukier do smaku

Szarlotka z bezą i kruszonką

Kolejna odsłona szarlotki. Tym razem z bezą, która nadaje ciastu kruchości i lekkości. Łatwe i smaczne ciasto, które obłędnie smakuje na ciepło z lodami 😉 Polecam i zapraszam do wypróbowania 🙂

Wykonanie:

Ciasto

Składniki na ciasto wrzucamy do miski i zagniatamy na gładką kulkę. Dzielimy na 3 części. Jedną wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (25×35), dwie pozostałe zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika.

Jabłka i beza

Jabłuszka obieramy i kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy na patelni do miękkości i dosładzamy cukrem według uznania.  Wykładamy na ciasto w blaszce. Na jabłka ścieramy drugą część ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy cukier i proszek budyniowy. Ubijamy jeszcze przez chwilę. Powstałą pianę wykładamy na ciasto, a na nią ścieramy 3 część ciasta. Wkładamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na ok. 50 min.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.