Strucla z białym makiem

Składniki:

Zaczyn

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2-3 łyżki letniego mleka

Ciasto

  • 420 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 130 ml letniego mleka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju
  • 400 g masy z białym makiem

Lukier

  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki wrzątku
  • skórka pomarańczowa

Strucla z białym makiem

Dziś 11 grudnia, więc pora na kolejne świąteczne przepisy. Moją propozycją jest strucla z białym makiem. Boże Narodzenie i mak to połączenie idealne, zapraszam do przepisu!

Wykonanie:

Zaczyn

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy aby drożdże się rozpuściły. Ostawiamy na 10 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką.

Ciasto

Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy w następującej kolejności resztę składników. Do mąki wlewamy rozczyn z drożdży, następnie 2 jajka, letnie mleko, sól na koniec cukier. Ciasto chwilę wyrabiamy i dodajemy olej. W mikserze planetarnym zajmie Wam to około 10 minut, do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek misy. Ciasto lekko podsypujemy mąką i pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, tak aby podwoiło swoją objętość. Po upływie czasu dzielimy ciasto na pół. Z podanego przepisu otrzymamy dwie strucle. Każdy fragment ciasta wałkujemy na prostokąt ok 35 x 25 cm i nadziewamy masą makową. Roladę zwijamy wzdłuż krótszego brzegu, a później przecinamy na pół i zaplatamy warkocz wokół własnej osi. Strucle przekładamy do keksówek i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 min. Analogicznie przygotowujemy drugi fragment ciasta. Przed pieczeniem wierzch rolady smarujemy mlekiem i pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach na funkcji góra-dół. Po lekkim przestudzeniu zabieramy się za przygotowanie lukru. Z podanych składników powstaje biały, lśniący lukier, który należy energicznie wymieszać i polać nasz wypiek. Całość posypać skórką z pomarańczy.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *