Sernik z mlekiem w proszku

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 6 jaj rozmiar L
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju (szklanka 250 ml)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 50 g cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 1 opakowanie herbatników (ok 30 szt)
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1-2 łyżek wrzątku
  • 50 g płatków migdałowych

Sernik z mlekiem w proszku

Sernik z mlekiem w proszku to kremowy, rozpływający się w ustach deser, który sprawi, że będziesz do niego wracać. Poza smakiem jego największą zaletą jest to, że nie odpada, dodatkowo jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Polecam na święta czy na co dzień.

Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Następnie ubijamy białka ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Ser z wiaderka przekładamy do misy miksera, dodajemy żółtka, proszek budyniowy i cukier waniliowy. Całość miksujemy. Kolejno stopniowo dodajemy olej, mleko w proszku oraz sok z cytryny. Do białek, dodajemy masę serową i powoli wlewamy zimne mleko. Całość mieszamy do połączenia wszystkich składników.

Blaszkę o wymiarach 36cm x 25cm wykładamy folią aluminiową i układamy na niej herbatniki. Następnie na herbatniki wykładamy masę serową. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni Celsjusza i pieczemy przez godzinę, grzanie góra-dół. Po upływie czasu sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie przywiera. Lekko uchylamy drzwiczki piekarnika.

Po wystudzeniu wierzch serniczka polewamy lukrem, a następnie posypujemy prażonymi migdałami. Teraz najtrudniejsze… musisz poczekać aż Twój sernik z mlekiem w proszku będzie gotowy do schrupania.. 😉

Smacznego!

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.