Sernik z jogurtów greckich

Składniki:

Składniki na masę jogurtową

  • 3 jogurty greckie po 400 g
  • 8 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe
  • 3/ szklanki oleju

Składniki na kruche ciasto

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 125 g margarny
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1-2 łyżki kakao

Polewa czekoladowa

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany

Sernik z jogurtów greckich

Sernik z jogurtów greckich to ta naprawdę sernik bez sera. Głównym składnikiem tego ciasta jest jogurt grecki, który sprawia, że ciasto jest bardzo puszyste, delikatne i z pewnością Wam zasmakuje. Polecam!

Wykonanie:

Masa jogurtowa

Żółtka ubić z cukrami, osobno ubić białka z szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać pianę z białek do żółtek , mieszamy i dodajemy jogurty, budynie śmietankowe i na samym końcu dodajemy olej. Wymieszać delikatnie łyżką. Masę jogurtową wylać na podpieczone kruche ciasto.
Piec ok. 60-80 minut w temperaturze 160-170*C.

Kruche ciasto

Margarynę pokroić w kostkę i zagnieść z pozostałymi składnikami. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok. godzinkę. Po wyjęciu rozwałkować i wyłożyć na formę (36/24,5 cm), którą wcześniej należy posmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą. Włożyć do piekarnika i piec w 180*C ok. 20 minut

Polewa czekoladowa

Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Gotować chwilkę do rozpuszczenia wszystkich składników i połączenia się w kremową masę.

Smacznego!

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *