Składniki:
Spód
- 2,5 szklanki pokruszonych herbatników
- 200 g cukru pudru
- 150 g roztopionego masła
Składniki na masę serową
- 1kg sera twarogowego (użyłam President)
- 7 jajek
- 100 g roztopionej margaryny
- 300 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- otarta skórka z całej limonki
- sok z połowy limonki
- krem czekoladowy/polewa na wierzch
- paczka pokruszonych herbatników (10 sztuk)
Sernik z herbatnikami i sokiem z limonki
Delikatny sernik o nucie limonki. Prosty, ale w prostocie siła. Na spodzie z herbatników, by było szybciej. Doskonały na zwieńczenie uroczystej kolacji lub na podwieczorek dla osób, które kochają kwaskowe smaki 🙂
Wykonanie:
Spód
Zaczynamy od spodu – zmiksować blenderem herbatniki i przesypać do miski, dodać cukier puder i wlać gorące, roztopione masło. Wszystko wymieszać i wysypać na dno tortownicy o średnicy 26cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić.
Masa serowa
Masę twarogową zaczynamy od połączenia jajek z żółtkami. Następnie stopniowo dodajemy ser. W połowie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i pokruszone herbatniki. Na koniec dodajemy skórkę z limonki i cały wyciśnięty sok. Masę wykładamy na herbatnikowy spód i pieczemy przez 45 min w 180 stopniach. Po 45 min zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 15 min.
Smacznego 🙂
Komentarzy