Sernik z herbatnikami i limonką

Składniki:

Spód

  • 2,5 szklanki pokruszonych herbatników
  • 200 g cukru pudru
  • 150 g roztopionego masła

Składniki na masę serową

  • 1kg sera twarogowego (użyłam President)
  • 7 jajek
  • 100 g roztopionej margaryny
  • 300 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • otarta skórka z całej limonki
  • sok z połowy limonki
  • krem czekoladowy/polewa na wierzch
  • paczka pokruszonych herbatników (10 sztuk)

Sernik z herbatnikami i sokiem z limonki

Delikatny sernik o nucie limonki. Prosty, ale w prostocie siła. Na spodzie z herbatników, by było szybciej. Doskonały na zwieńczenie uroczystej kolacji lub na podwieczorek dla osób, które kochają kwaskowe smaki 🙂

Wykonanie:

Spód

Zaczynamy od spodu – zmiksować blenderem herbatniki i przesypać do miski, dodać cukier puder i wlać gorące, roztopione masło. Wszystko wymieszać i wysypać na dno tortownicy o średnicy 26cm,  wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić.

Masa serowa

Masę twarogową zaczynamy od połączenia jajek z żółtkami. Następnie stopniowo dodajemy ser. W połowie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i pokruszone herbatniki. Na koniec dodajemy skórkę z limonki i cały wyciśnięty sok. Masę wykładamy na herbatnikowy spód i pieczemy przez 45 min w 180 stopniach. Po 45 min zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 15 min.

Smacznego 🙂

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.