Sernik z brzoskwiniami i ciemnym spodem

Składniki:

Ciasto kruche

  • 3 szklanki mąki
  • 1 margaryna
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 - 1,5 łyżki kakao

Masa serowa

  • 1 kg sera twarogowego
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 kostki masła (rozpuścić)
  • 1/2 szklanki cukru (utrzeć)

Dodatkowo

  • 1 puszka brzoskwini w syropie
  • cukier puder do posypania

Sernik z brzoskwiniami na ciemnym spodzie

Przepis tradycyjnego sernika, który zawsze się udaje. Kruche ciasto, masa serowa i delikatna piana z białek. Całość otulona kruchym ciastem. Bardzo polecam!

Wykonanie:

Ciasto kruche

Wszystko razem zarobić, podzielić na dwie części. Jedną część rozprowadzić na blaszce, drugą część (mniejszą) schłodzić w zamrażarce.

Masa

Na ciasto na blachę dać masę serową na masę poukładać brzoskwinie z puszki (lub inne owoce). Z siedmiu białek ubijamy pianę na koniec ubijania dodajemy cukier (1 szklankę). Na owoce nakładamy pianę i trzemy ciasto z zamrażarki. Wykładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około godziny w 180 stopniach.

Smacznego!

1

Komentarz:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *