Sernik nowojorski

Składniki:

Spód

  • 160 g herbatników maślanych
  • 100 g masła

Masa serowa

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 220 g cukru
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka

Polewa

  • 200 gęstej śmietany 18%
  • 30 g cukru pudru

Sernik nowojorski

Sernik nowojorski to rewelacyjna propozycja dla Twoich gości. Wilgotna i kremowa konsystencja to zasługa pieczenia w kąpieli wodnej. Sam przepis jest bardzo prosty i polecam wypróbować! Sprawdzi się na każdą okazję!

Wykonanie:

Spód

Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem, dno wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Herbatniki rozkrusz na drobną miazgę. Wymieszaj je z roztopionym masłem. Powstały „piasek” wyłóż na spód tortownicy i wyrównaj. Wstaw do piekarnika na 10 minut do uzyskania złocistego koloru. Odstaw do wystudzenia.

Masa serowa

Twaróg przełóż do miski i wymieszaj z cukrem oraz śmietanką. Następnie mąkę ziemniaczaną oraz jajka wymieszaj tylko do połączenia składników i połącz z twarogiem Boki tortownicy posmaruj masłem i przelej masę serową.

Zagotuj 1.5 litra wody i przelej ją do naczynia żaroodpornego. Naczynie wstaw na najniższy poziom piekarnika. Sernik wstaw do piekarnika ponad poziom z wrzącą wodą. Piecz przez pierwsze 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz przez kolejne 80 min. Upieczony sernik ostudź w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Polewa

Śmietanę wymieszaj z przesianym cukrem pudrem i polej nią sernik. Wstaw na całą noc do lodówki.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.