sernik na kruchym spodzie ze śliwkami

Składniki:

Ciasto kruche

  • 200 g zimnego masła
  • 350 g mąki pszennej + odrobina do posypywania
  • 120 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

Masa serowa

  • 1 kg sera twarogowego, mielonego
  • 100 g miękkiego masła
  • 5 jajek
  • 220 g cukru
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej

Dodatkowo

  • 800 g śliwek
  • 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniacznej
  • cukier puder do oprószenia

Sernik na kruchym spodzie ze śliwkami

Sezon na śliwki w pełni, więc zachęcam Was do wykonania przepisu klasycznego, czyli sernika na kruchym cieście. Delikatny i rozpływający się w ustach. Polecam.

Wykonanie:

Ciasto kruche

Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sól wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać. Następnie dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto w jednolitą kulę ciasta. Podzielić na dwie równe części, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć i schować do lodówki na 2 godziny.

Po tym czasie jedną część ciasta rozwałkować podsypując mąką, wyłożyć na spód blaszki o wymiarach 20×35 cm, którą uprzednio wyścielić papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem, a następnie podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 12 minut.

Masa serowa

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło utrzeć z cukrem do jasności, dodać pozostałe składniki i krótko zmiksować jedynie do połączenia.
Masę serową wylać na podpieczony gorący/ciepły spód ciasta. Na górę wysypać śliwki wymieszane z łyżką mąki ziemniaczanej i wyłożyć startą na tarce drugą część  ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 50-55 minut do zezłocenia i delikatnego wyrośnięcia (sernik może popękać).
Wyjąć i pozostawić do wystudzenia, następnie schłodzić w lodówce kilka godzin (najlepiej całą noc). Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *