Sernik na ciasteczkowym spodzie

Składniki:

Ciasteczkowy spód

  • 2,5 szklanki rozdrobnionych herbatników
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g margaryny

Masa serowa

  • 1 kg sera twarogowego, wiaderkowego
  • 6-7 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 300 g cukru pudru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g margaryny (roztopionej)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sernik na ciasteczkowym spodzie

Dość oryginalny spód zapewnia niecodzienny smak. Całość jest bardzo delikatna i puszysta. Smakuje obłędnie 🙂 Polecam 🙂

Wykonanie:

Ciastczkowy spód

Zaczynamy od spodu – herbatniki rozdrabniamy w blenderze lub tłuczkiem rozgniatamy i mieszamy z cukrem pudrem. Roztopioną margarynę wlewamy do cukru i ciastek – dokładnie mieszamy. Wykładamy spód tortownicy (średnica ok. 26 cm) papierem, a następnie spód ciasteczkowy.

Masa serowa

Masę serową rozpoczynamy od ucierania żółtek z cukrami. Dodać partiami ser i mąkę wymieszaną z proszkiem. Na koniec roztopioną i wystudzoną margarynę. Z białek ubijamy puszystą pianę i lekko mieszamy z masą serową. Piec ok. 60 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu osypujemy cukrem pudrem.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.