
Składniki:
Ciasteczkowy spód
- 2,5 szklanki rozdrobnionych herbatników
- 200 g cukru pudru
- 100 g margaryny
Masa serowa
- 1 kg sera twarogowego, wiaderkowego
- 6-7 jajek (osobno żółtka i białka)
- 300 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g margaryny (roztopionej)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sernik na ciasteczkowym spodzie
Dość oryginalny spód zapewnia niecodzienny smak. Całość jest bardzo delikatna i puszysta. Smakuje obłędnie 🙂 Polecam 🙂
Wykonanie:
Ciastczkowy spód
Zaczynamy od spodu – herbatniki rozdrabniamy w blenderze lub tłuczkiem rozgniatamy i mieszamy z cukrem pudrem. Roztopioną margarynę wlewamy do cukru i ciastek – dokładnie mieszamy. Wykładamy spód tortownicy (średnica ok. 26 cm) papierem, a następnie spód ciasteczkowy.
Masa serowa
Masę serową rozpoczynamy od ucierania żółtek z cukrami. Dodać partiami ser i mąkę wymieszaną z proszkiem. Na koniec roztopioną i wystudzoną margarynę. Z białek ubijamy puszystą pianę i lekko mieszamy z masą serową. Piec ok. 60 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu osypujemy cukrem pudrem.
Komentarzy