Sernik królewski z malinami

Składniki:

Ciasto kruche

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 jajko

Masa serowa

  • 1 kg sera (wiaderkowy - np. Piątnica)
  • 4 jajka
  • 100 g stopionego masła
  • szczypta soli do białek
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego

Dodatkowo

  • 350 g malin (można użyć mrożonych)
  • cukier puder do posypania wierzchu

Sernik królewski z malinami

Mięciutki, rozpływający się w ustach! Dodatek malin sprawia, że sernik jest świeży. Idealny na świąteczny stół. Sprawdzi się również na imprezę, imieniny czy do niedzielnej kawy 😊 Polecam!

Wykonanie:

Ciastko kruche

Z mąki, proszku, cukru, jajek, masła, kakao i śmietany zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na dwie części 1/3 i 2/3. Tą mniejszą zawinąć w folię aluminiową i schować do zamrażarki. Blaszkę o wymiarach 25×35 cm wyścielić papierem do pieczenia, wylepić większą częścią ciasta, nakłuć widelcem w wielu miejscach, podpiec w piekarniku w 190 stopniach przez ok. 10 min, Schłodzić.

Masa serowa

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, W osobnym naczyniu utrzeć żółtka z cukrami, dodać masło i zmiksować na puszystą masę. Masę wlać do twarogu, zmiksować na średnich obrotach, potem wsypać proszek budyniowy i ponownie zmiksować. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką.

Masę serową wylać na podpieczony spód, na wierzch poukładać maliny. Na maliny zetrzeć ciasto z zamrażarki.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć ciasto i piec 60 min (funkcja góra – dół, bez termoobiegu). Studzić przy uchylonych drzwiczkach.

Smacznego! 😋

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.