Składniki:
Składniki na spód
- 2 1/2 szklanki płatków kangus lub pszenicy ekspandowanej
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady deserowej
- 40 g margaryny
Masa serowa
- 1 kg sera z wiaderka
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 7-8 łyżek cukru pudru
- 3-4 łyżki mleka w proszku (opcjonalnie)
- 3 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
Dodatkowo
- 1/2 szklanki płatków do dekoracji
- 2-3 batoniki Kinder country
Sernik kinder country
Sernik kinder country to kolejna inspiracja znanym batonikiem. Tym razem płatki zatopione w czekoladzie, masa serowa oraz pokrojone na kawałeczki batoniki. Przepyszny deser bez pieczenia. Polecam dla każdego wielbiciela tego batonika!
Wykonanie:
Spód
Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Czekolady przekładamy do rondelka razem z masłem i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia. Wlewamy do płatków i dokładnie mieszamy. Wykładamy na dno formy i dociskamy. Chłodzimy w lodówce do momentu wykonania masy serowej.
Masa serowa
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Twaróg miksujemy razem ze śmietanką, wanilią oraz przesianym cukrem pudrem i mlekiem w proszku. Następnie niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę, cały czas miksując. Wykładamy na warstwę z płatków. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy pokrojonymi batonikami i płatkami.
Komentarzy