Sernik cytrynowy

Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego może być z wiaderka
  • 3 łyżki żelayny
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 g herbatników
  • 100 g masła
  • 250 g herbatników w polewie czekoladowej

Sernik cytrynowy na zimno

Pysznie lekki, słodko-kwaśny, szybki do przygotowania sernik cytrynowy na zimno polecam na upalne dni!

Wykonanie:

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej, ale nie wrzącej wodzie – 200 ml. Ser mieszamy z cukrem pudrem. Gdy galaretka ostygnie wlewamy ją stopniowo do sera i mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach ciepłej wody. Dodajemy do niej 3 łyżki sera i mieszamy. Ponownie dodajemy 3 łyżki sera i znowu mieszamy by żelatyna się zahartowała. Następnie całość przekładamy do masy serowej.

Dno blachy (u mnie tortownica o średnicy 26 cm) wykładamy pokruszone herbatniki wymieszane z  masłem. Powstały „mokry piasek” jest ciasteczkowym spodem naszego ciasta. Wylewamy masę serową i wstawiamy ciasto na minimum 3 h do lodówki. Wierzch ciasta posypałam pokrojonymi herbatnikami w polewie czekoladowej, można również wyłożyć na wierzch herbatniki i polać lukrem.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *