Rabarbar pod chmurką

Składniki:

Ciasto kruche

  • 320 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka śmietany

Masa z rabarbarem

  • 500 g rabarbaru
  • 2 łyżki mąki ziemniacznej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 250 g dżemu brzoskwiniowego

Beza

  • 4 białka
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżka maki ziemniacznej
  • płatki migdałowe/orzechy na wierzch

Rabarbar pod chmurką

Sezon na rabarbar w pełni, więc nie może zabraknąć wypieku właśnie z nim w roli głównej. Rabarbar pod chmurką to ciasto na kruchym spodzie, połączone z rabarbarem i okryte bezową chmurką. Polecam!

Wykonanie:

Kruche ciasto

Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać w misie miksera, następnie dodać masło starte na tarce o grubych oczkach. Po chwili dodać żółtka i łyżkę śmietany. W mikserze planetarnym wyrabiałam około 8 min. Ciasto należy schłodzić około 30 minut w lodówce. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić ciastem. Nakłuć widelcem. Kruchy spód wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na około 15-20 min. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Masa z rabarbarem

Rabarbar obieramy i kroimy na cienkie plasterki, Łączymy z dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej i  łyżką cukru pudru, dokładnie mieszamy. Do całości dodajemy słoik dżemu brzoskwiniowego i przekładamy na przestudzony kruchy spód.

Beza

Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana jest gęsta i błyszcząca dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej. i delikatnie mieszamy, Piankę bezową wykładamy na owoce i posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) na 15 minut na najniższej półce piekarnika. Pot czasie zmniejszamy temperaturę do 70 stopni i pieczemy kolejne 15 minut. Ciasto przestudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie w lodówce przez około 2h.

źródło: odbiaddlataty

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *