Pierniczki alpejskie

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 250 g masła
  • 400 g miodu

Pierniczki alpejskie

Idealny przepis na pulchniutkie i mięciutkie pierniczki świąteczne. Mogą być nadziewane, ale są tak pyszne, że nawet bez nadzienia smakują obłędnie.

To obowiązkowy przepis na Święta Bożego Narodzenia. Polecam!

Wykonanie:

Dzień przed pieczeniem

Wymieszaj kakao i mąkę w dużej misce. Do garnka wlej miód i dodaj przyprawę do piernika. Zagotuj.

Dodaj do garnka masło, wymieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.

Śmietanę przełóż do wysokiego naczynia. Wsyp sodę i wymieszaj. Śmietana po czasie zwiększy swoją objętość.

W kolejnej misce ubij białka na sztywną pianę. Dodawaj cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, aż powstanie gęsta, błyszcząca piana. Dodaj żółtka i zmiksuj. Masę jajeczną wlej do mąki i delikatnie wymieszaj. Dodaj miód i również wymieszaj. Na koniec dodaj śmietanę i wymieszaj.

Ciasto będzie dość rzadkie. Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą i wstaw na 24 godziny do lodówki. Dzięki temu ciasto zgęstnieje.

Dzień pieczenia

Dużą łyżką oddziel część ciasta i uformuj z niego placek na podsypanej mąką stolnicy. Rozwałkuj na grubość ok. 5 mm (grubsze są zdecydowanie smaczniejsze) i wykrawaj foremkami. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 7-9 minut. Powtórz ze wszystkimi partiami ciasta.

Wystudzone pierniczki udekoruj lukrem lub polewą czekoladową.

 

Źródło: Natalerzu.pl

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *