Orzeszki

Składniki:

Ciasto (ok.130 szt)

  • 30 dag mąki wrocławskiej
  • 20 dag margaryny lub masła
  • 15 dag cukru pudru
  • szczypta proszku do pieczenia

Masa do orzeszków

  • 20 dag orzechów włoskich
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szklanki mleka

Orzeszki – ciasteczka

Przepis, który zachował się gdzieś w rodzinnych zapiskach. Smaczne, lecz pracochłonne ciasteczka z orzechów. Zazwyczaj robione na Święta Bożego Narodzenia czy też wesela. Polecam – to smak dzieciństwa! 🙂

Wykonanie:

Ciasto do wyklejania foremek

Z podanych składników dokładnie wyrobić i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Foremki do orzeszków natłuścić. Kawałeczki ciasta wciskać do foremek. Piec ok 10-15 minut w 180 stopniach.

Masa orzechowa

Mleko zagotować z orzechami mielonymi, cukrem. Przestudzone połączyć z utartą margaryną. Do smaku dodać soku z cytryny. Orzeszki nadziać masą i łączyć w pary. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego! 🙂

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.