Składniki:
Ciasto (ok.130 szt)
- 30 dag mąki wrocławskiej
- 20 dag margaryny lub masła
- 15 dag cukru pudru
- szczypta proszku do pieczenia
Masa do orzeszków
- 20 dag orzechów włoskich
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 kostka margaryny
- 1/2 szklanki mleka
Orzeszki – ciasteczka
Przepis, który zachował się gdzieś w rodzinnych zapiskach. Smaczne, lecz pracochłonne ciasteczka z orzechów. Zazwyczaj robione na Święta Bożego Narodzenia czy też wesela. Polecam – to smak dzieciństwa! 🙂
Wykonanie:
Ciasto do wyklejania foremek
Z podanych składników dokładnie wyrobić i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Foremki do orzeszków natłuścić. Kawałeczki ciasta wciskać do foremek. Piec ok 10-15 minut w 180 stopniach.
Masa orzechowa
Mleko zagotować z orzechami mielonymi, cukrem. Przestudzone połączyć z utartą margaryną. Do smaku dodać soku z cytryny. Orzeszki nadziać masą i łączyć w pary. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego! 🙂
Komentarzy