Składniki:
Ciasto jasne
- 6 białek
- 1 szklanka i 2 łyżki cukru
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
Ciasto ciemne
- 6 żółtek
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
Dodatkowo
- 2 galaretki ( u mnie niebieska i turkusowa )
- szklanka ponczu (zaparzona kawa + 30 ml likieru kawowego)
- 1 opakowanie biszkoptów
- masa karpatkowa -> (mleko 0,5 l + 200 g margaryny)
Polewa czekoladowa
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1/2 kostki margaryny
Oczy carycy
Zachwyciło mnie wyglądem, od razu wiedziałam, że muszę wypróbować! No i jednak co ładnie wygląda, to i smakiem odpłaci 🙂 Nie za słodkie, takie w sam raz – wygląda fenomenalnie i smakuje jeszcze lepiej! Połączenie ciasta jasnego i ciemnego tworzy ciekawą fakturę, a w połączeniu z galaretką tworzy poezję smaku. Polecam 😍
Wykonanie:
Ciasto jasne i ciemne
Przygotować ciasto białe : Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Można mikserem na małych obrotach.
Ciasto ciemne : Żółtka i jajka ubić z cukrem do białości. Dodać przesianą mąkę, kakao i pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać.
Dno blachy o wymiarach 35×22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na przemian wylewać ciasto ciemne i jasne. Delikatnie przemieszać widelcem.Wstawić do nagrzanego piekarnika (170° C) i piec ok. 40 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.
Przygotować napar. Wystudzić.
Składanie ciasta
Według przepisu na opakowaniu przygotować masę karpatkową.
Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody i odstawić do lekkiego stężenia.
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół. Na dolną część ciasta wyłożyć 1/2 część masy. Biszkopty moczyć krótko w ponczu i układać na masie.
Tężejącą galaretkę wlewać w wolne miejsca między biszkoptami. Wyłożyć pozostałą część masy i przykryć drugim blatem ciasta.
Odstawić na całą noc do lodówki.
Polewa
Jajko utrzeć z cukrem a następnie dodać kakao. Całość ucierać dodając jednocześnie rozpuszczoną, gorącą margarynę. Szybka i zawsze się udaje 🙂
Smacznego!
Komentarzy