Oczy carycy

Składniki:

Ciasto jasne

  • 6 białek
  • 1 szklanka i 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego

Ciasto ciemne

  • 6 żółtek
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego

Dodatkowo

  • 2 galaretki ( u mnie niebieska i turkusowa )
  • szklanka ponczu (zaparzona kawa + 30 ml likieru kawowego)
  • 1 opakowanie biszkoptów
  • masa karpatkowa -> (mleko 0,5 l + 200 g margaryny)

Polewa czekoladowa

  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 kostki margaryny

Oczy carycy

Zachwyciło mnie wyglądem, od razu wiedziałam, że muszę wypróbować! No i jednak co ładnie wygląda, to i smakiem odpłaci 🙂 Nie za słodkie, takie w sam raz – wygląda fenomenalnie i smakuje jeszcze lepiej! Połączenie ciasta jasnego i ciemnego tworzy ciekawą fakturę, a w połączeniu z galaretką tworzy poezję smaku. Polecam 😍

Wykonanie:

Ciasto jasne i ciemne

Przygotować ciasto białe : Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Można mikserem na małych obrotach.
Ciasto ciemne : Żółtka i jajka ubić z cukrem do białości. Dodać przesianą mąkę, kakao i pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać.
Dno blachy o wymiarach 35×22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na przemian wylewać ciasto ciemne i jasne. Delikatnie przemieszać widelcem.Wstawić do nagrzanego piekarnika (170° C) i piec ok. 40 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.
Przygotować napar. Wystudzić.

Składanie ciasta

Według przepisu na opakowaniu przygotować masę karpatkową.
Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody i odstawić do lekkiego stężenia.
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół. Na dolną część ciasta wyłożyć 1/2 część masy. Biszkopty moczyć krótko w ponczu i układać na masie.
Tężejącą galaretkę wlewać w wolne miejsca między biszkoptami. Wyłożyć pozostałą część masy i przykryć drugim blatem ciasta.
Odstawić na całą noc do lodówki.

Polewa

Jajko utrzeć z cukrem a następnie dodać kakao. Całość ucierać dodając jednocześnie rozpuszczoną, gorącą margarynę. Szybka i zawsze się udaje 🙂

Smacznego!

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.