Murzynek z mascarpone

Składniki:

Ciasto czekoladowe

  • kostka margaryny (250 g)
  • 1 szklanka cukru (250 g)
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Masa mascarpone

  • opakowanie serka mascarpone (250 g - chyba, że chcemy więcej masy to 500 g)
  •  3 łyżki cukru pudru

Murzynek z masą mascarpone

Proste ciasto na bazie popularnego murzynka/ ciasta czekoladowego. Masa jest dodatkiem, która nadaje temu ciastu lekkości. Jest delikatne i myślę, że każdemu przypadnie do gustu. Polecam! 🙂

Wykonanie:

Ciasto czekoladowe

Zagotować wodę, kakao, margarynę i cukier. Gdy przestygnie, dodać mąkę, żółtka i proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę i wymieszać z resztą. Można dodać posiekane orzechy, rodzynki, czekoladę wedle uznania. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 30 min. Przekroić na dwa blaty.

Masa mascarpone

Ser umieścić w wysokim naczyniu, chwilę miksować i połączyć  z cukrem. Schłodzić ok. 30 min.

Wystudzone ciasto przekroić na pół i przełożyć masą. Zostawić 2-3 łyżki masy na wierzch, udekorować.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *