Składniki:
Ciasto czekoladowe
- kostka margaryny (250 g)
- 1 szklanka cukru (250 g)
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki wody
- 2 szklanki mąki
- 5 jajek
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Masa mascarpone
- opakowanie serka mascarpone (250 g - chyba, że chcemy więcej masy to 500 g)
- 3 łyżki cukru pudru
Murzynek z masą mascarpone
Proste ciasto na bazie popularnego murzynka/ ciasta czekoladowego. Masa jest dodatkiem, która nadaje temu ciastu lekkości. Jest delikatne i myślę, że każdemu przypadnie do gustu. Polecam! 🙂
Wykonanie:
Ciasto czekoladowe
Zagotować wodę, kakao, margarynę i cukier. Gdy przestygnie, dodać mąkę, żółtka i proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę i wymieszać z resztą. Można dodać posiekane orzechy, rodzynki, czekoladę wedle uznania. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 30 min. Przekroić na dwa blaty.
Masa mascarpone
Ser umieścić w wysokim naczyniu, chwilę miksować i połączyć z cukrem. Schłodzić ok. 30 min.
Wystudzone ciasto przekroić na pół i przełożyć masą. Zostawić 2-3 łyżki masy na wierzch, udekorować.
Komentarzy