Muffinki łaciate

Składniki:

  • 240 g mąki pszennej tortowej
  • 140 g drobnego cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 90 g oleju roślinnego
  • 280 g śmietany 18%
  • 3 średnie jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki surowego kakao
  • 2 łyżki mleka w proszku

Muffinki łaciate

Pyszne łaciate babeczki, które powstały w wyniku zmieszania mokrych i suchych składników. Są puszyste i kolorowe.

Przygotowanie łaciatych muffin zajmuje kilka chwil.

Waniliowy i czekoladowy smak doskonale się ze sobą komponują tworząc pyszne, słodkie połączenie.

Wykonanie:

W średniej wielkości misce dodaj szklankę kwaśnej śmietany 18%. Pamiętaj o tym, żeby śmietana nie była zimna. Wbij 3 średnie jajka i wlej około 1/3 szklanki oleju roślinnego. Mokre składniki wymieszaj razem bardzo dokładnie. Możesz do tego użyć miksera.

Do miski dodaj pół szklanki drobnego cukru oraz dwie łyżki cukru waniliowego . Całość ponownie miksuj chwilę.

Do osobnej miski przesiej półtorej łyżeczki proszku do pieczenia i półtorej szklanki mąki pszennej. Do miski z mokrymi składnikami wsyp mąkę z proszkiem. Całość wymieszaj przy pomocy miksera lub szpatułki.

Część gotowego, jednolitego ciasta przelej do drugiej miski. Do jednej miski wsyp 2 łyżki mleka w proszku lub ewentualnie zwykłej mąki pszennej. Do drugiej miski wsyp 2 łyżki kakao. Całość wymieszaj szpatułką.

Do wcześniej przygotowanych papilotek wlewaj naprzemiennie ciasto jasne i ciasto ciemne.

Formę z muffinkami umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (opcja góra/dół). Piecz przez około 30 minut.

Po upieczeniu oprósz muffinki cukrem pudrem.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *