Mleczna kanapka

Składniki:

Biszkopt kakaowy

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki kawy

Mleczny krem

  • 200 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 -1 szklanki mleka (w zależności od konsystencji masy)
  • 2 szklanki mleka w proszku

Polewa czekoladowa

  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100 g mlecznej czekolady

Mleczna kanapka

Ciasto mleczna kanapka to deser inspirowany popularnym batonikiem od Kinder. Składa się z czekoladowego biszkoptu, masy mlecznej i polewy czekoladowej. Idealnie sprawdzi się na kinderbale czy do niedzielnej kawy. Polecam!

Wykonanie:

Biszkopt czekoladowy

Piekarnik nagrzać do 180 stopni . Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodając cukier cały czas ubijać. Potem dodawać stopniowo żółtka cały czas dokładnie i długo ubijając. Do ubitej masy dodać olej oraz przesiać mieszankę mąki, kakao i proszku do pieczenia. Delikatnie mieszać szpatułką składniki, aż nie będzie widocznej surowej mąki, starając się nie niszczyć ubitej piany. Piec przez ok. 20 minut. Wyjąć i ostudzić. Przekroić wzdłuż na 2 blaty.

Mleczna masa

Masło pokroić na kawałki i ocieplić w temp. pokojowej. Mleko podgrzewać z cukrem i mieszając rozpuścić cukier. Ostudzić. Miękkie masło ubić, następnie stopniowo dodawać na przemian płynne mleko (z rozpuszczonym cukrem) oraz mleko w proszku, jednocześnie cały czas ubijając. Jeżeli konsystencja będzie zbita, dodaj odrobinę mleka.

Polewa czekoladowa

Śmietankę podgrzej, ale nie zagotuj! Dodaj połamaną na kawałki czekoladę i wymieszaj do gładkiej konsystencji polewy. Udekoruj wierz ciasta i pozostaw w lodówce na całą noc.

Blat biszkoptowy wyłóż na blachę, następnie przykryj przygotowaną masą mleczna i drugim biszkoptowym blatem. Całość polej czekoladową polewą.

*szklanka to pojemność 250 ml

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *