Składniki:
Biszkopt kakaowy
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki oleju
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki kakao
- 1/2 szklanki kawy
Mleczny krem
- 200 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 -1 szklanki mleka (w zależności od konsystencji masy)
- 2 szklanki mleka w proszku
Polewa czekoladowa
- 100 ml śmietanki 30%
- 100 g mlecznej czekolady
Mleczna kanapka
Ciasto mleczna kanapka to deser inspirowany popularnym batonikiem od Kinder. Składa się z czekoladowego biszkoptu, masy mlecznej i polewy czekoladowej. Idealnie sprawdzi się na kinderbale czy do niedzielnej kawy. Polecam!
Wykonanie:
Biszkopt czekoladowy
Piekarnik nagrzać do 180 stopni . Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodając cukier cały czas ubijać. Potem dodawać stopniowo żółtka cały czas dokładnie i długo ubijając. Do ubitej masy dodać olej oraz przesiać mieszankę mąki, kakao i proszku do pieczenia. Delikatnie mieszać szpatułką składniki, aż nie będzie widocznej surowej mąki, starając się nie niszczyć ubitej piany. Piec przez ok. 20 minut. Wyjąć i ostudzić. Przekroić wzdłuż na 2 blaty.
Mleczna masa
Masło pokroić na kawałki i ocieplić w temp. pokojowej. Mleko podgrzewać z cukrem i mieszając rozpuścić cukier. Ostudzić. Miękkie masło ubić, następnie stopniowo dodawać na przemian płynne mleko (z rozpuszczonym cukrem) oraz mleko w proszku, jednocześnie cały czas ubijając. Jeżeli konsystencja będzie zbita, dodaj odrobinę mleka.
Polewa czekoladowa
Śmietankę podgrzej, ale nie zagotuj! Dodaj połamaną na kawałki czekoladę i wymieszaj do gładkiej konsystencji polewy. Udekoruj wierz ciasta i pozostaw w lodówce na całą noc.
Blat biszkoptowy wyłóż na blachę, następnie przykryj przygotowaną masą mleczna i drugim biszkoptowym blatem. Całość polej czekoladową polewą.
*szklanka to pojemność 250 ml
Komentarzy