Truskawkowa-mango chmurka

Składniki:

Spód (składniki na 12 mini deserków o pojemności 120 ml)

  • opakowanie ciastek owsianych

Warstwa truskawkowa / mango

  • 1 galaretka o smaku truskawkowym /mango
  • 300 ml wody
  • 200 g truskawek / mango (lepiej mrożone)

Warstwa śmietanowa

  • 300 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g serka mascarpone

Dodatkowo

  • 50 g małych bezików
  • 1 łyżka płatków migdałowych

Mini deserki – truskawkowa/mango chmurka

Popularne i lubiane mini deserki, najczęściej przygotowywane na słodki stół. U mnie w wersji z truskawkami i mango. Efektowny i szybki pomysł na deser do popołudniowej kawy. Polecam!

Wykonanie:

Spód

Do każdego pojemniczka na spód kruszymy jedno ciastko.

Warstwa truskawkowa / mango

Galaretkę rozpuszczamy i dodajemy zamarznięte owoce, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Lekko stężałą galaretkę nakładamy do pojemniczków na ciasteczkową warstwę i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Warstwa śmietanowa

Do misy miksera wlewamy śmietanę i serek mascarpone, całość ubijamy na sztywny krem. Dodajemy cukier puder  i jeszcze chwilę ubijamy, Masę nakładamy do rękawa cukierniczego zakończonego tylką i wyciskamy na stężałą galaretkę. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni do zarumienienia. Wierzch deserków ozdabiamy pokruszonymi bezami i płatkami migdałowymi (najlepiej tuż przed podanie by bezy nie zmiękły). Deser chłodzimy w lodówce przez minimum 2h.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *