Składniki:
Ciemny biszkopt
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru (250 ml)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2,5 łyżki kakao
Masa mleczna
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru (użyłam drobnego)
- 250 g margaryny
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 szklanki mleka w proszku
Polewa czekoladowa
- 2 tabliczki czekolady
- 6 łyżek mleka
Milky Way
Jestem pewna, że każdy z Was kojarzy batonik Milky Way. Smak tego ciasta bardzo przypomina ten batonik, więc myślę, że znajdzie wielu fanów. Milky Way to dość poste ciasto, składa się z ciemnego biszkoptu, mlecznej masy i polewy czekoladowej. Polecam!
Wykonanie:
Ciemny biszkopt
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszać (najlepiej drewnianą szpatułką). Ciasto przelać do foremki 21×25 cm, wyłożyć papierem do pieczenia (można użyć trochę większej formy, np. 25×36 cm wtedy biszkopt będzie niższy, ale za to ciasto będzie bardziej podzielne).
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i piec około 25 – 30 minut (max 30 minut). Biszkopt wyjąć z formy, lekko wyrzucając, aby nie opadł, odwrócić. Ostudzić i podzielić na 2 części.
Masa mleczna
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. W tym czasie miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i na końcu mleko w proszku. Masę dokładnie wymieszać. Przełożyć biszkopt kremem.
Polewa czekoladowa
Czekoladę połamać na kawałki, dodać mleko i rozpuścić na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając). Od razu polać polewę na wierzch ciasta i wyrównać. Ciasto schłodzić w lodówce. Podawać najlepiej następnego dnia.
Komentarzy