Makowa chmurka

Składniki:

Ciasto kruche

  • 100 g masła
  • 170 g mąki
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka

Warstwa makowa

  • 300 g mielonego maku
  • 400 ml mleka
  • 150 g bakalii
  • 4 czubate łyżki mielonych orzechów
  • 5 łyżek miodu
  • 4 duże jajka (białka piana)

Beza

  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Masa śmietanowa

  • 250 g mascarpone
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru

Makowa chmurka

Pyszny makowiec robiony na wzór popularnej malinowej chmurki. Idealna propozycja na świąteczny stół. Na kruchym spodzie gruba warstwa maku, a następnie puszysty wierzch czyli masa na bazie serka mascarpone i śmietany otulona chrupiącą bezą. Wszystko razem komponuje się w niebiański smak dla podniebienia. Musicie koniecznie spróbować! 🙂

Wykonanie:

Ciasto:

Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, cukier puder, proszek do pieczenia oraz żółtka. Zagnieść jednolite ciasto. Równomiernie wyłożyć dno prostokątnej formy o wymiarach 22×31 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, piec ok. 18 minut.

Masa makowa:

W garnku zagotować mleko, wsypać mak, dodać orzechy i bakalie, odstawić do ostygnięcia. dodać miód i żółtka, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dołożyć do maku, wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C piec ok. 40-50 minut. Całkowicie ostudzić. Wyjąć z formy.

Beza:

Białka wlać do miski, dodać cukier, ubić na sztywną pianę. Wsypać mąkę, krótko zmiksować. Blaszkę w której piekliśmy ciasto odwrócić do góry dnem, przykryć papierem do pieczenia załamując go na brzegach. Wyłożyć pianę z białek, rozsmarować na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 15 minut. Po tym czasie przykręcić do 150C, piec jeszcze ok. 25 minut. Całkowicie ostudzić.

Masa śmietanowa:

Mascarpone wyłożyć do miski, wlać śmietankę, wsypać cukier, ubić na sztywną masę.
Na całkowicie ostudzone ciasto z makiem wyłożyć śmietanową masę, rozsmarować na całej powierzchni. Na wierzch ułożyć bezę. Wstawić do lodówki do schłodzenia, najlepiej na cała noc

 

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *