Leśny mech

Składniki:

Ciasto szpinakowe

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 250 g świeżego szpinaku lub mrożonego

Galaretka

  • 2 opakowania galaretki malinowej
  • 700 ml gorącej wody
  • 400 g malin świeżych lub mrożonych/ borówek/ truskawek

Krem śmietanowy

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Leśny mech

Dziś przepis na ciasto z dość niecodziennym składnikiem. Po raz pierwszy robiłam to ciasto i uważam, że szpinak, który jest głównym składnikiem tego deseru dodaje atrakcyjności, wyrazistości w smaku i tworzy przepiękny zielony kolor. Połączenie galaretki, owoców i warstwy śmietankowej sprawia, że czujemy się jak na wycieczce do lasu. Nieziemskie doznania smakowe! Polecam 🙂

Wykonanie:

Ciasto szpinakowe

Szpinak miksujemy z odrobiną oleju na jednolitą masę (mrożony lekko odsączamy z nadmiaru wody). Mąkę przesiewamy z proszkiem. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy olej oraz szpinak i miksujemy na niewielkich obrotach. Na koniec łączymy z przesianymi składnikami tylko do połączenia. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do formy i pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min. do lekkiego zarumienienia i tzw. suchego patyczka. Studzimy i ścinamy wierzch ciasta.

Galaretka

Galaretki zalewamy gorąca wodą i zostawiamy do lekkiego stężenia. Następnie dodajemy owoce do galaretki, chwilkę mieszamy i wykładamy na ciasto szpinakowe. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania kremu.

Krem śmietanowy

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia (koniecznie dodajcie żelatynę, bo ciasto nie będzie stabilne). Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder i powoli wlewamy żelatynę. Wykładamy krem na galaretkę i oprószamy kawałeczkami ze ściętego wcześniej ciasta. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin lub całą noc.

1

Komentarz:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *