Kostka alepjska

Składniki:

Biszkopt ciemny

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru (szklanka o pojemności 250 ml)
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki mąki tortowej

Masa kajmakowo-bezowa

  • 200 g miękkiego masła
  • 1 puszka masy kajmakowej (400 g)
  • 200 - 250 g białych bezików

Masa śmietanowa

  • 500 ml schłodzonej śmietanki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny + 3 łyżki zimnej wody

Dodatkowo

  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady

Kostka alpejska

Ciasto kostka alpejska o kremowym i słodkim smaku. Przepyszne, lekkie i do tego bardzo proste w wykonaniu. Polecam wypróbować.

Wykonanie:

Biszkopt ciemny

Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę (bardzo ważne). Stopniowo, łyżka po łyżce dodać cukier, cały czas miksować. Żółtka roztrzepać w misce i również powoli i delikatnie wlewać do białek z cukrem, cały czas miksując (piana nie może opaść!). Mąkę i kakao przesiać, wsypać do piany, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 20-25 minut do zarumienienia (warto zrobić test patyczkiem- jeśli wbity do ciasta będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony). Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Masa kajmakowo-bezowa

Miękkie masło utrzeć do puszystości, pod koniec ucierania, łyżka po łyżce dodawać kajmak, cały czas miksując. Na koniec wsypać pokruszone bezy i delikatnie wmieszać je do masy. Masę rozprowadzić po biszkopcie, który jeśli chcemy, możemy wcześniej naponczować, np. kawą. Ciasto włożyć do lodówki.

Masa śmietankowa

Żelatynę zalać zimną wodą, a po chwili umieścić w mikrofalówce na kilka sekund, by rozpuścić żelatynę. Przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder, zmiksować. Do przestudzonej żelatyny dodać 1-2 łyżeczki ubitej śmietany, dobrze wymieszać, a następnie całą żelatynę wlać do śmietany. Od razu zmiksować na najwyższych obrotach miksera. Masę śmietankową wyłożyć na masę kajmakowo-bezową. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą.

Alpejską kostkę wstawić do lodówki na kilka godzin, by poszczególne warstwy stężały. Najlepiej na całą noc. Smacznego!

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *