Składniki:
Biszkopt ciemny
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru (szklanka o pojemności 250 ml)
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki mąki tortowej
Masa kajmakowo-bezowa
- 200 g miękkiego masła
- 1 puszka masy kajmakowej (400 g)
- 200 - 250 g białych bezików
Masa śmietanowa
- 500 ml schłodzonej śmietanki
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny + 3 łyżki zimnej wody
Dodatkowo
- 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
Kostka alpejska
Ciasto kostka alpejska o kremowym i słodkim smaku. Przepyszne, lekkie i do tego bardzo proste w wykonaniu. Polecam wypróbować.
Wykonanie:
Biszkopt ciemny
Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę (bardzo ważne). Stopniowo, łyżka po łyżce dodać cukier, cały czas miksować. Żółtka roztrzepać w misce i również powoli i delikatnie wlewać do białek z cukrem, cały czas miksując (piana nie może opaść!). Mąkę i kakao przesiać, wsypać do piany, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 20-25 minut do zarumienienia (warto zrobić test patyczkiem- jeśli wbity do ciasta będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony). Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Masa kajmakowo-bezowa
Miękkie masło utrzeć do puszystości, pod koniec ucierania, łyżka po łyżce dodawać kajmak, cały czas miksując. Na koniec wsypać pokruszone bezy i delikatnie wmieszać je do masy. Masę rozprowadzić po biszkopcie, który jeśli chcemy, możemy wcześniej naponczować, np. kawą. Ciasto włożyć do lodówki.
Masa śmietankowa
Żelatynę zalać zimną wodą, a po chwili umieścić w mikrofalówce na kilka sekund, by rozpuścić żelatynę. Przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder, zmiksować. Do przestudzonej żelatyny dodać 1-2 łyżeczki ubitej śmietany, dobrze wymieszać, a następnie całą żelatynę wlać do śmietany. Od razu zmiksować na najwyższych obrotach miksera. Masę śmietankową wyłożyć na masę kajmakowo-bezową. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą.
Alpejską kostkę wstawić do lodówki na kilka godzin, by poszczególne warstwy stężały. Najlepiej na całą noc. Smacznego!
Komentarzy