Knoppers

Składniki:

Masa czekoladowo-orzechowa

  • 200 g masła
  • 1 szklanka mleka w proszku (250 g)
  • 300 g kremu Nutella
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1,5 szklanki posiekanych orzechów (laskowe, włoskie, arachidowe)

Masa mleczna

  • 250 ml mleka
  • 2,5 szklanki mleka w proszku
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200 g masła

Polewa czekoladowa

  • 100 g czekolady mlecznej
  • pół łyżki ciemnego kakao
  • 25 g masła
  • 4 łyżki mleka

Dodatkowo

  • 400 g herbatników maślanych
  • orzechy do posypania ciasta

Knoppers

Kolejne ciasto, które zagości na blogu to Knoppers. Bazą tego ciasta jest mleko w proszku. Masa czekoladowa i mleczna są bardzo stabilne. Przygotowanie całości nie zajmie więcej niż 30 min.

Wykonanie:

Masa czekoladowo-orzechowa

Masło ucieramy na uch, dodajemy do niego krem czekoladowy i wszystko miksujemy. Następnie dodajemy łyżkę kakao, szklankę mleka w proszku i 1,5 szklanki posiekanych orzechów. Wszystko miksujemy Masa jest bardzo gęsta, chwilkę ją trzeba pomiksować. Blaszkę (24 cm x 35cm) wykładamy papierem do pieczenia i układamy na dnie pierwszą warstwę herbatników. Jeśli chcecie by herbatniki były mięciutkie polecam je namaczać w mleku ja tego nie robiłam, więc moje były lekko chrupkie, ale z czasem zmiękły.

Na herbatniki wykładamy masę, rozsmarowujemy ją delikatnie, tak by herbatniki się nie podnosiły. Na masę dajemy drugą warstwę herbatników.

Masa mleczna

W garnku zagotowujemy 250ml mleka i pół szklanki cukru-studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy wciąż miksując ostudzone mleko z cukrem, następnie dodajemy mleko w proszku, wszystko miksujemy. Masa uzyska piękną, gładką konsystencję. Masę mleczną wykładamy na herbatniki, wyrównujemy i układamy trzecią warstwę herbatników.

Polewa czekoladowa

Składniki na polewę dajemy do miski i rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Polewamy ciasto, ja dodatkowo posypałam orzechami. Ciasto powinno postać w lodówce kilkanaście godzin, by wszystko namiękło.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.