Kilimandżaro

Składniki:

Biszkopt

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka wody

Masa jabłkowa

  • 1 kg jabłek
  • 2 jasne galaretki (u mnie pomarańczowe)
  • 1 łyżka masła

Krem

  • 1/2 litra mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła

Polewa

  • 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 łyżki masła
  • 2 łyżki wody

Kilimandżaro – ciasto z jabłkami

Przepis Siostry Anastazji to kolejna propozycja, która zachwyca smakiem! Połączenie kakaowego biszkoptu z soczystymi jabłkami i kremem tworzy wilgotne i przyjemne w smaku połączenie. Polecam!

Wykonanie:

Biszkopt

Białka ubić z cukrem, dodawać kolejno żółtka. Miksując na najniższych obrotach dodać olej i wodę. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać do ciasta, wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem, formy o wym. 25 x 36 cm. Piec około 30-35 min w temp. 180 st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części.

Masa jabłkowa

Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dusić wraz z masłem na małym ogniu przez około 8 minut. Dodać sproszkowane galaretki, wymieszać i dusić jeszcze minutkę. Odstawić, by lekko stężało. Wylać na pierwszy blat ciasta. Schłodzić.

Krem

W 150 ml mleka rozrobić żółtka oraz mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem pudrem. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki. Gotować chwilę, aż zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Krem wyłożyć na masę jabłkową. Przykryć drugim blatem ciasta, schłodzić.

Polewa

Całość rozpuścić na parze. Lekko przestudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta. Można delikatnie posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi. Przechowywać w lodówce.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.