Składniki:
Ciasto parzone
- 300 ml wody
- 250 g margaryny
- szczypta soli
- 5 jajek
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 250 g miękkiego masła
Karpatka
Karpatka to ciasto, które piekły już nasze babcie – jest łatwe w przygotowaniu, ale wymaga cierpliwości i czasu. Deser składa się z dwóch blatów ciasta parzonego, które są przełożone pysznym kremem budyniowym. Polecam!
Wykonanie:
Ciasto parzone
Wodę i margarynę z solą zagotować. Wsypać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżką aż ciasto będzie odstawać od ścianek garnka. Przestudzić. Do ciasta dodawać po jednym jajku i proszek do pieczenia. Miksować aż będzie gładkie. Ciasto podzielić na dwie części i rozprowadzić w blaszce (24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 25 minut w 190 stopniach na złoty kolor. Uwaga: w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika gdyż ciasto opadnie. Upieczone blaty ostudzić.
Komentarzy