Składniki:
- 160 g groszku ptysiowego
- 200 g masła
- 750 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 4 żółtka
- 100 g cukru pudru (można więcej)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- cukier puder do oprószenia
Karpatka z groszkiem ptysiowym
Dziś przychodzę z błyskawiczną karpatką z groszkiem ptysiowym. To alternatywa do tradycyjnej bez pieczenia. Jeśli ugotujecie wcześniej budyń czas przygotowania to tylko zmiksowanie masła z budyniem i czas chłodzenia. Zapraszam do przepisu 🙂
Wykonanie:
500 ml mleka zagotuj z cukrem waniliowym. Resztę mleka wleje do miseczki, dodaj żółtka oraz proszek budyniowy. Dokładnie wymieszaj. Do gotującego się mleka wlej mieszańce z budyniem I mieszaj do momentu zgęstnienia. Odstaw do przestudzenia. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu za każdym razem dokładnie zmiksuj. Tortownice o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia (spod i boki), na dno tortownicy wysyp 80 g groszku, a następnie masę budyniową. Wierzch ciasta przykryj pozostałym groszkiem ptysiowym. Po około 6 godzinach ciasto powinno być już całkowicie stężałe. Przed podaniem oprósz całość cukrem pudrem.
Komentarzy