Składniki:
- 500 g świeżych truskawek
- 250 ml śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 15 sztuk podłużnych biszkoptów (Lady fingers)
- 150 ml ostudzonej kawy
- 4 łyżeczki likieru Amaretto
Deser truskawkowy à la tiramisu
Dzisiaj Dzień Dziecka dlatego przychodzę do Was z szybkim pomysłem na deser! Sezon truskawkowy już otwarty, więc to najlepszy moment by korzystać ze świeżych truskawek. Koniecznie spróbujcie takiej wersji tiramisu!
Wykonanie:
Przygotować krem: mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać 2 łyżki cukru pudru oraz serek mascarpone i dokładnie wymieszać mikserem.
Truskawki umyć i usunąć szypułki, kilka odłożyć (ok. 8 truskawek) do pokrojenia na górę deseru, resztę zmiksować w blenderze kielichowym (lub za pomocą ręcznego) na jednolity mus. Jeżeli truskawki nie są wystarczająco słodkie, mus można dosłodzić np. 1 łyżką cukru pudru.
Następnie biszkopty namaczać w kawie z likierem Amaretto i układać po dwa na dnie każdej szklanki.
Na biszkopty nałożyć po dwie łyżki kremu, następnie 3-4 łyżki musu truskawkowego. Przełożyć warstwą 2 namoczonych biszkoptów, zakończyć dwiema łyżkami kremu i udekorować pokrojonymi truskawkami oraz listkami mięty.
Przygotowany deser schłodzić w lodówce przez min. 2 h.
Komentarzy