Czekoladowe ciasto na maślance

Składniki:

Na tortownicę o średnicy 24 cm

  • 250 ml maślanki (temperatura pokojowa)
  • 4 jajka
  • 150 ml oleju
  • 80 ml ciepłej kawy
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g cukru (można dać mniej)
  • 50 g kakao
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 180 g gorzkiej czekolady

Czekoladowe ciasto na maślance

W upalne dni szukamy przepisów, które można zrobić szybko, przy niewielkim nakładzie sił. Czekoladowe ciasto na maślance z procesem pieczenia nie zajmie Wam dłużej niż godzinę. Zapraszam po przepis!

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). W misce wymieszać dokładnie mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiać składniki do większej miski. Wsypać do nich cukier, cukier waniliowy i wymieszać wszystko. Do drugiej miski wbić jajka, wlać maślankę i olej, wymieszać do połączenia składników. Następnie wlać ciepłą kawę i energicznie wymieszać. Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać dokładnie. Mieszać do dokładnego połączenia składników, ale nie dłużej. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Czekoladę posiekać, roztopić w kąpieli wodnej. Polać ciasto czekoladą, rozsmarować ją równomiernie. Gdy polewa trochę przestygnie można je kroić.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *