Składniki:
Składniki na ciasto (tortownica średnica 24 cm)
- 300 g płatków Cini minis
- 1 kg jabłek
- 500 ml śmietanki 36%
- 1 galaretka cytrynowa
- 100 g białej czekolady
- 100 g masła
- 1,5 łyżeczki cynamonu
Cini minis
Kolejny batonik i kolejne nieziemsko pyszne ciasto! Na pewno dla wielbicieli cynamonu i jabłek. Przepis jest prosty i nie wymaga pieczenia 😉 Zatem ruszajmy do dzieła! 🙂
Wykonanie:
Rozpoczynamy od prażenia jabłek z dodatkiem cynamonu i odrobiną wody. Jabłka należy mieszać by się nie przypaliły, do miękkości – około 10 min. Pod koniec dodajemy cytrynową galaretkę (proszek) i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie przystępujemy do przygotowania spodu z płatków. W tym celu należy blenderem pokruszyć 250 gram płatków, a następnie rozpuścić masło i w kąpieli wodnej 50 g białej czekolady. Wszystko wymieszać i wyłożyć na wcześniej przygotowaną tortownicę. Na tak przygotowany spód wykładamy masę jabłkową i wstawiamy do lodówki. Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy śmietanowej. W kąpieli wodnej rozpuszczamy pozostałą czekoladę i studzimy. Następnie śmietankę ubijamy i wlewamy schłodzoną czekoladę. Całą masę wylewamy na wierzch masy jabłkowej. Dekorujemy płatkami Cini minis i pozostawiamy w lodówce na całą noc. Smacznego!
Komentarzy