Rabarbar

Składniki:

Ciasto

  • 4 jajka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • 450 g mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Kruszonka

  • 100 g zimnego masła
  • 70 g cukru
  • 150 g mąki pszennej

Dodatkowo

  • 600 g rabarbaru (po obraniu)
  • cukier puder do oprószenia

Ciasto z rabarbarem i maślanką

Ucierane ciasto z rabarbarem to klasyk sezonu. Lekko kwaskowaty rabarbar w połączeniu z kruszonką daje świetne połączenie, a maślanka nadaje puszystości i wilgotności. Polecam!

Wykonanie:

Kruszonka

Składniki rozetrzeć palcami do uzyskania sypkiej kruszonki. Schować do lodówki.

Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Ciasto

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka z solą i cukrem ubić do jasności i puszystości. Stopniowo wlewać olej, sok z cytryny i maślankę, miksować na średnich obrotach miksera. Na koniec wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz połowę rabarbaru, krótko zmiksować tylko do połączenia składników.

Ciasto przelać do  tortownicy o średnicy 26cm (lub kwadratowej formy 24x24cm). Na wierzch wysypać rabarbar, następnie kruszonkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopniach przez 50-60 minut, aż kruszonka ładnie się zarumieni, ciasto wyrośnie, a wbity do ciasta patyczek nie będzie miał widocznego surowego ciasta.
Wyjąć i przestudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.