Składniki:
Ciasto
- 4 jajka
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka maślanki naturalnej
- 450 g mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Kruszonka
- 100 g zimnego masła
- 70 g cukru
- 150 g mąki pszennej
Dodatkowo
- 600 g rabarbaru (po obraniu)
- cukier puder do oprószenia
Ciasto z rabarbarem i maślanką
Ucierane ciasto z rabarbarem to klasyk sezonu. Lekko kwaskowaty rabarbar w połączeniu z kruszonką daje świetne połączenie, a maślanka nadaje puszystości i wilgotności. Polecam!
Wykonanie:
Kruszonka
Składniki rozetrzeć palcami do uzyskania sypkiej kruszonki. Schować do lodówki.
Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Ciasto
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka z solą i cukrem ubić do jasności i puszystości. Stopniowo wlewać olej, sok z cytryny i maślankę, miksować na średnich obrotach miksera. Na koniec wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz połowę rabarbaru, krótko zmiksować tylko do połączenia składników.
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26cm (lub kwadratowej formy 24x24cm). Na wierzch wysypać rabarbar, następnie kruszonkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopniach przez 50-60 minut, aż kruszonka ładnie się zarumieni, ciasto wyrośnie, a wbity do ciasta patyczek nie będzie miał widocznego surowego ciasta.
Wyjąć i przestudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarzy