Ciasto orzechowe

Składniki:

Ciasto orzechowe

  • 8 jajek
  • 8 łyżek mąki krupczatki 
  • 16 łyżek cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka orzechów włoskich mielonych (250 g)

Masa

  • 25-30 dag orzechów mielonych
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 25 dag masła
  • 15 dag cukru

Polewa czekoladowa

  • 1 całe jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 kostki margaryny

Ciasto orzechowe

Przepis na ciasto, który jest dość stary, piekła go moja babcia, mama, więc pora i na mnie 😉 Idealny dla smakoszów orzechów włoskich. Nie jest bardzo słodki, ale warto spróbować. Stare przepisy to sprawdzone i smaczne przepisy! Ciasto orzechowe można śmiało wykorzystać jako blat do tortu!

Wykonanie:

Ciasto orzechowe

Jajka ubić z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać orzechy i delikatnie wymieszać. Piec w 180 stopniach do złotego koloru.

Masa

Mleko, cukier i orzechy zagotować. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć i połączyć z masą orzechową.

Polewa czekoladowa

Jajko utrzeć z cukrem a następnie dodać kakao. Całość ucierać dodając jednocześnie rozpuszczoną, gorącą margarynę. Szybka i zawsze się udaje 🙂

Złożenie ciasta

Orzechowe ciasto przekroić na dwa równe blaty. Przełożyć masą orzechową. Na wierzch przygotować polewę czekoladową.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.