Banatoffee

Składniki:

Masa budyniowa

  • 500 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 140 g cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 300 g miękkiego masła

Masa śmietanowa

  • 400 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny (można pominąć)

Dodatkowo

  • 400 g herbatników (duża paczka)
  • 1 puszka kajmaku
  • 4 banany
  • sok z połowy cytryny

Ciasto Banatoffee bez pieczenia

Ciasto Banatoffee to bardzo proste i pyszne ciasto na każdą okazję. Gwarantuję każdemu sukces, jeśli tylko zdecydujecie się go zrobić. Jest to dość słodka propozycja, ale myślę, że Wam zasmakuje.

Wykonanie:

Masa budyniowa

Cukier ucieramy z jajkiem i żółtkami, dodajemy pół szklanki mleka, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną ucieramy, aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotowujemy z wanilią, do gotującego się mleka wlewamy naszą masę jajeczną szybko mieszamy aż zgęstnieje i zacznie bulgotać, wyłączamy. Zostawiamy do wystudzenia. Ucieramy miękkie masło na na puszystą masę i dodajemy po łyżce wystudzony budyń. Ucieramy na gładki krem.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki na to cieniuteńka warstwa kremu i gęsto układamy pokrojone w paski i wymieszane z sokiem z cytryny banany. Na banany nakładamy znowu krem, aby przykryć banany, nie za dużo. Wyrównujemy i układamy kolejną warstwę herbatników. Większą część kajmaku wykładamy na herbatniki, wyrównujemy. Na to kolejna warstwa herbatników, rozsmarowujemy resztę kremu budyniowego, i znowu układamy herbatniki.

Do szklanki wsypujemy żelatynę , zalewamy kilkoma łyżkami wody i pozostawiamy do napęcznienia, jak napęcznieje to władamy do mikrofali na 20-25 sekund żeby się rozpuściła (możecie zupełnie pominąć żelatynę i dodać śmietan fix – masa będzie stabilna).

Masa śmietanowa

Ubijamy śmietankę z cukrem na sztywno. Do lekko wystudzonej żelatyny dodajemy łyżkę ubitej śmietanki, mieszamy i tak zaprawioną przelewamy do reszty ubitej śmietany. Masę śmietanową przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch ciasta. Jeśli nie chcecie się z tym bawić to możecie ją wygładzić na wierzchu nożem. Ciacho schładzamy w lodówce najlepiej cała noc. Przed podaniem udekorować.

Smacznego!

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *