ciasto bananowo-kokosowe bez piecznia

Składniki:

Masa kokosowa

  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g wiórków kokosowych + garść do posypania ciasta
  • 200 g miękkiego masła

Masa śmietankowa

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Dodatkowo

  • 5 bananów
  • 200 g herbatników
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • 2 galaretki cytrynowe

Ciasto bananowo-kokosowe bez pieczenia

Pyszne ciasto z bananami, masą kokosową i galaretką. Całość smakuje rewelacyjnie, nie wymaga pieczenia. Podstawą są herbatniki, a wierzch wieńczy warstwa bitej śmietany. Koniecznie spróbujcie!

Wykonanie:

Masa kokosowa

Mleko, cukier i wiórki kokosowe gotować na małym ogniu ok 30 minut często mieszając aby się nie przypaliło. Ostudzić. Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puch, cały czas miksując dodawać po łyżce masy kokosowej.

Dno i boki foremki (21x24cm) wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć warstwę herbatników, masę kokosową i znów herbatniki. Obrane banany przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na herbatnikach. Zalać tężejącą galaretka cytrynową. Odstawić do lodówki do stężenia.

Masa śmietankowa

Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody i odstawić na 5 minut do napęcznienia. Lekko podgrzewać do rozpuszczenia. Zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, aromat waniliowy i letnią żelatynę. Masę wyłożyć na galaretkę, posypać startą czekoladą i wiórkami kokosowymi. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *