Cappuccino siostry Anastazji

Składniki:

Ciasto I

  • 8 jajek
  • 28 dag cukru
  • 16 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto kokosowe

  • 20 dag kokosu
  • 5 białek
  • 1 szklana cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki pszennej

Masa cappuccino

  • 5 żółtek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy/śmietankowy bez cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 3 dag kawy cappuccino w proszku o smaku waniliowym

Polewa czekoladowa

  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao

Cappuccino siostry Anastazji

Rewelacyjne ciasto z kakaowym biszkoptem, kokosową warstwą i kremową, delikatną masą z lekką nutą cappuccino. Ciasto  pochodzi z książki pt. „103 ciasta Siostry Anastazji”. Kombinacja tych smaków jest niemalże idealna i z pewnością urzeknie nie jednego domownika.

Wykonanie:

Ciasto I

Białka ubić na sztywno. Następnie dodać cukier i żółtka dalej delikatnie ubijając. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wylać na formę i piec w temperaturze 160-180 stopni Celsjusza 30-40 minut. Aby biszkopt nie przykleił się do papieru, należy wysmarować papier tłuszczem i posypać bułką tartą. Po upieczeniu ciasto przekroić na 2 części.

Ciasto kokosowe

Białka ubić z cukrem. Następnie dodać kokos z proszkiem do pieczenia i mąką i lekko wymieszać. Piec na złoty kolor w temperaturze 160-180 stopni przez 30 minut. Ciasto jest bardzo łamliwe.

Masa cappuccino

Mleko, cukier, budyń, mąkę, cukier waniliowy i żółtka zmieszać i ugotować budyń. Następnie margarynę utrzeć pałką lub mikserem i dodać budyń i kawę ciągle ucierając.

Polewa czekoladowa

Składniki włożyć do jednego naczynia. Dokładnie wymieszać. Całość zagotować i polać placek.

Przełożyć placek w następujący sposób:
ciasto kakaowe -> masa-> ciasto kokosowe -> masa -> ciasto kakaowe -> polewa -> wiórki kokosowe

0

Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.